سفارش تبلیغ
صبا ویژن

بلاگ سامان ۷۲۴

معماری سنتی چیست و از کجا سرچشمه می گیرد؟

یکی از سبک های معماری که در زمان های گذشته در تمام منطقه ها و نواحی رواج داشته است معماری سنتی می باشد. تعهد جهت حفظ ارتباط و پیوند با سبک های قدیمی ساخت و ساز منازلیکی از مهمترین ویژگی های سبک معماری سنتی می باشد، استفاده از مصالح یا طراحی خانه ها و ساختمان برای بار دوم باید به گونه ای باشد که با طرح ساخت و ساز کلی مناطق دارای سازگاری باشد. در صورت استفاده از این سبک معماری می توانید پیوستگی و ارتباط با گذشته را به راحتی برقرار کنید که این امر باعث می شود منطقه شما جلوه سنتی مورد نظر خود را همواره حفظ کند.

 

سبک معماری سنتی چیست؟

هنگامی که سخن از معماری سنتی به میان می آید یاد درهای چوبی به همراه درکوب های قدیمی برای ما تداعی خواهد شد. پس از باز کردن درب های سنتی و عبور کردن از یک راهرو یک حیاط بزرگ را مشاهده خواهید کرد که در وسط آن یک حوض بزرگ فیروزه ای پر از سیب و میوه وجود دارد. در ساختمان های بنا شده با استفاده از این سبک معماری نور آفتاب همواره به پنجره های مشبک و رنگی آن می خورد. اکثر پنجره های این ساختمان ها دارای طاقچه های بزرگ هستند.

 

تاریخچه سبک معماری سنتی

ساختمان های ساخته شده در جوامع قدیمی به عنوان استاندارد برای معماری سنتی در نظر گرفته می شوند. این خانه ها و ساختمان ها اغلب در جوامعی یافت می شوند که دارای پیشینه بیش از یک قرن و یا حتی چندین قرن داشته باشند. در این خانه ها و ساختمان ها روش معماری سنتی به خوبی حفظ شده است.

سبک معماری سنتی که در گذشته برای ساخت خانه ها و ساختمان ها مورد استفاده قرار می گرفته است یکی از سبک های معماری بی نقص در جهان بوده است. در سبک معماری سنتی از وسایل و ابزارآلات پیشرفته استفاده نمی شده است اما خانه هایی که با استفاده از این سبک معماری ساخته می شدند دارای ظرافت و جذابیت منحصربه فرد بودند به گونه ای که معماران و طراحان نسل های بعد نیز از این سبک معماری استفاده نموده اند.

این سبک معماری که در زمان های گذشته مورد استفاده قرار می گرفته است به گونه ای فرهنگ جامعه آن زمان را نمایش می دهند. در این سبک معماری به نمای بیرونی خانه ها توجه چندانی نمی شد. اکثر طراحان و معماران روی طراحی داخلی خانه ها تمرکز می کردند. توجه بیش از حد معماران به جزئیات یکی از عجیب ترین نکات در رابطه با معماری سنتی می باشد. در اکثر خانه های قدیمی درب های ورودی به صورت دولنگه و چوبی بوده اند و هر یک از این لنگه ها نیز دارای کوبه ای مخصوص بودند.

 

اهمیت معماری سنتی

معماری سنتی نیز از آنجا که رابطه ما را با گذشته حفظ می کند از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. ارتباط با گذشته باعث می شود در دیگر طراحی ها ساخت و سازها و سبک های سنتی مورد استفاده قرار گیرند. استفاده از عناصر معماری سنتی و همچنین سبک های آن باعث می شود ساکنین ساختمان های طراحی شده با استفاده از سبک معماری سنتی احساس آرامش داشته باشند و از سنت ها و میراث گذشته منحرف نشوند.

 

سبک های ساخت و ساز در زمان های گذشته و کنونی با یکدیگر ترکیب شده اند و همین ترکیب مولفه اصلی سبک معماری سنتی را تشکیل می دهد. در این سبک معماری مصالح استفاده شده در ساختمان و نحوه کارکرد آن ها مورد توجه قرار گرفته است. یک روش قدیمی جهت ساخت خانه ها و ساختمان ها با حف ارتباط با گذشته این سبک معماری می باشد.

 

آشنایی با مهمترین ویژگی های معماری سنتی

  • یکی از مهمترین ویژگی های معماری سنتی این است که نشان دهنده بخش مهمی از میراث فرهنگی می باشد.
  • یکی از نشانه های کلیدی گروه های متفاوت که زندگی به طور کامل به آن ها نفوذ کرده است در واقع همین سبک معماری سنتی می باشد.
  • این سبک معماری به گونه ای عجیب با سبک زندگی مردم و ساختار اجتماعی منطقه پیوند دارد.
  • این سبک معماری با شرایط طبیعی منطقه دارای سازگاری می باشد.
  • معماری سنتی در حقیقت یک سبک معماری پویا می باشد.
  • به طور ذاتی این سبک معماری به میراث فرهنگی نامحدود وابسته می باشد.
  • به طور کلی این سبک معماری دارای هیچ گونه منبع یا سرچشمه خاص و یا فردی نمی باشد.
  • این سبک معماری در واقع با استفاده از تکنیک های سنتی ساخته شده است.
  • یکی دیگر از ویژگی های کلیدی این سبک معماری استفاده مجدد از مصالح ساختمانی می باشد.
  • این سبک معماری پایدار می باشد.
  • این سبک معماری درس جامع و کامل برای معماری معاصر می باشد.

 

نقش کلیدی و مهم عناصر معماری سنتی جهان

به طور کلی می توان گفت معماری سنتی در جهان بر اساس نیازهای محلی، سنت های محلی و مصالح بومی شکل می گیرند. معماری بومی با گذشت زمان تکامل یافته است. در معماری بومی عواملی همچون بافت محیطی، فرهنگی، تاریخی و تکنولوژی نقش حیاتی دارند. ساختمان های طراحی شده و اجرا شده با استفاده از سبک معماری مدرن دارای ویژگی های هوشمند طراحی هستند در نبود فرآیندهای تاریخی و تطابق این سبک معماری با شرایط اقلیمی و عملکرد اجتماعی شکل گرفته است. روش های ساخت و ساز این سبک معماری نیز با توجه به خلاقیت و دسترسی آسان به مصالح مختلف ساختمانی بوجود آمده اند. ساختمان های طراحی و اجرا شده با استفاده از این سبک معماری از دیوارهای گلی به همراه گچ و سازه هایی از بامبو و چوب ساخته شده اند.

 

آشنایی با روش های مختلف معماری سنتی

در این سبک معماری تمامی موارد از جمله جمع آوری داده های مربوط به شرایط اقلیمی، جمع آوری داده های مربوط به روش های ساخت و ساز و مصالح ساختمانی سنتی، تجزیه و تحلیل ویژگی های طراحی های سنتی، شبیه سازی و ایجاد مدل های اجرایی از ساختمان ها با استفاده از داده های جمع آوری شده در رابطه با شرایط اقلیمی و سنتی، استفاده از مدل های دیجیتالی جهت ارزیابی عملکردهای ساختمان های بومی، پیش بینی پیامدها و گزینه های مناسب جایگزین، ساخت دیوارها و دیگر اجرای اصلی ساختمان ها و همچنین درب ها، پنجره ها و بام ها باید بر داده های کارشناسی محلی مبتنی باشند. همچنین تاسیسات سازه ای و مصالح بومی باید مبتنی بر معماری سنتی و با توجه به اطلاعات جمع آوری شده ابجاد شده باشند. جمع آوری داده ها برای طراحی الگوهای سنتی مختلف و انواع ساختمان ها باید هدف سازگاری با شرایط اقلیمی را دنبال کنند.

 

 

استفاده از سبک معماری سنتی برای طراحی فضای داخلی اتاق ها

در زمان های گذشته و با استفاده از سبک معماری سنتی در خانه های افراد ثروتمند شهر اتاق هایی برای فصل های خاص از سال طراحی می شدند . اتاق هایی با فصل کوتاه اغلب برای فصل زمستان مورد استفاده قرار می گرفتند. همچنین اتاق های مخصوص فصل زمستان اغلب برای این که راحت تر گرم شوند به صورت جمع و جور و به همراه سقف های کوتاه طراحی می شدند. اما اتاق هایی که با استفاده از این سبک معماری برای فصل تابستان طراحی شده بودند بزرگ بودند و سقف آن ها نیز بلند بود.

 

طراحی آشپزخانه با استفاده از این سبک معماری

در زمان های قدیم به آشپزخانه مطبخ نیز گفته می شد. در خانه هایی با سبک معماری سنتی اصولا مطبخ ها در پشت اتاق های اصلی ساخته می شدند. تنها راه دسترسی مطبخ ها به نور سوراخ هایی بود که در سقف آن ها ایجاد می شد.

 

پنجره ها در این سبک معماری

در این سبک معماری اغلب از پنجره های مشبک رنگی استفاده می شد از این رو صبح ها با بالا آمدن خورشید نور خورشید از این پنجره ها به خانه ها با دیوارهایی پر از طاقچه منعکس می شدند و باعث زیبایی اتاق نشیمن شما می شد. زیرا می توانستید رنگ های مختلف را روی دیوار اتاق ها مشاهده نمایید. این پنجره ها اغلب بزرگ و پر از شیشه بودند به طوری که تمام دیوار رو به حیاط را می گرفتند. این پنجره ها فقط با هدف زیبایی طراحی و ساخته نشده بودند بلکه پنجره سازها روی این پنجره ها از اشکال هندسی مختلف زیادی استفاده می کردند تا تنها بخش کمی از نور خورشید بتواند وارد خانه ها شوند. این روش باعث می شد آفتاب گرم در مناطق کویری قابل تحمل تر باشند.

 

حیاط در این سبک معماری

در این سبک معماری حیاط قلب خانه ها بود. در اطراف حیاط اتاق های کوچک و بزرگ قرار داشتند و به راحتی نور، هوا و چشم انداز خود را از حیاط به دست می آوردند. در خانه های ثروتمندان اغلب سه نوع حیاط قابل مشاهده بود. یکی از انواع حیاط ها، حیاط نارنجستانی بود که خیلی کوچک بود و در زمستان ها می توانستیم روی سقف آن ها را بپوشانیم. حیاط بیرونی نوع دیگر حیاط موجود در خانه های ثروتمندان بود که اغلب جشن ها و مناسبت های مختلف در آن برگزار می شدند. حیاط اندرونی نیز همانند خانه بروجردی ها بود که اهل خانواده از آن استفاده می کردند. حیاط اندرونی گاهی اوقات بسیار بزرگ و سرسبز بود و برای خانه ها به عنوان باغ محسوب می شد.

 

مظالب بیشتر: